miercuri, 13 ianuarie 2010

5 arme ciudate din Al II-lea Razboi Mondial



In Al doilea Razboi Mondial, pentru SUA porumbeii erau cruciali. CIA l-a cooptat pe B.F. Skinner (ca sa nu zicem ca l-a luat cu forta) un cunoscut cercetator care studia modul in care se comporta animalele cand sunt pedepsite sau recompensate. Aceste metode sunt cele mai bune pentru dresarea animalelor, iar americanii aveau de gand sa utilizeze porumbeii pentru a ghida rachetele. Va imaginati? Skinner a antrenat cativa porumbei, i-a introdus in rachete si acestia vedeau pe un monitor special traseul rachetei si directia in raportul cu tinta. Daca racheta nu se indrepta corespunzator, porumbeii puteau pilota practic, fiind conectati la sistemul de control al bombei zburatoare...Bineinteles ca rezultatele au fost dezamagitoare insa SUA l-au tinut mult timp pe Skinner aproape.

 



Experimentul acesta este pur si simplu incredibil. Daca CIA avea la un moment dat pisici dotate cu microfoane si statii radio, tocmai bune pentru spionarea rusilor, iata ca sovieticii au recurs cu mare incredere la patrupedele considerate prietenii cei mai buni ai omului, si anume cainii. Acestia erau folositi pentru neutralizarea tancurilor, oricum prea greu de distrus cu munitie conventionala. Rusii puneau bombe pe caini si ii antrenau sa intre sub tancurile inamice. Ajunsi acolo, o maneta de lemn asezata pe spatele lor isi modifica pozitia, declansand explozia. Un raport spune ca aproximativ 300 de tancuri germane au fost distruse astfel, pana cand, in 1942, treaba nu a iesit chiar bine. O divizie ruseasca a trebuit sa se retraga din batalie, dupa ce cainii au incurcat uriasii de metal...Totusi, experimentele pe patrupedele mult indragite au continuat pana in anii '90.





Pentru ca nu aveau suficiente ambarcatiuni care sa gazduiasca avioane si munitie, britanicii s-au gandit la gheata. Nu la cea sub forma de cuburi pusa intr-un pahar de whiskey, ci la un fel de iceberg de forma unui portavion, lung de un kilometru si lat de 180 de metri. Omul de stiinta Geoffrey Pyke a fost raspunzator de experiment, ducandu-se in Muntii Stancosi din Canada, langa lacul Patricia, pentru a incepe mareata constructie. S-a observat ca, punandu-se rumegus in gheata, rezulta un material extrem de dur, zece metri fiind o grosime suficienta pentru a rezista bombelor lansate de pe submarine sau avioane. In 1943, Winston Churchill era atat de entuziasmat de proiect, incat avea de gand sa construiasca o intreaga flota de astfel de ambarcatiuni din gheata, de pe care avea sa lanseze avioane. Urmarea era chiar interesanta, dar, din pacate sau din fericire, razboiul s-a terminat in Atlantic si primul vas nu a apucat sa fie utilizat





In 1940, britanicii au inceput sa lucreze la ceea ce aveau sa numeasca "Rotabuggy". Proiectul era in sine un jeep de armata, dotat cu o elice portanta si o coada tipica pentru un avion. In 1943, primele experimente au fost considerate satisfacatoare, asta dupa ce masina a reusit sa se ridice de la sol, zburand cu o viteza de aproximativ 100 de km/h. Masinaria pare astazi incredibila, insa britanicii au investit timp si bani intr-un produs pe care nu l-au folosit niciodata. Ideea de vehicul capabil sa mearga pe uscat dar si in aer era deja prea mult, iar aparitia avioanelor Hemilcar si Horsa II, special construite pentru transportul de autovehicule, a asternut praful peste Rotabuggy. Cei din baza din Manchester isi si imaginau cerul plin de astfel de jeep-uri, ocupantii lor putand folosi in voie mitraliere, grenade si alte arme eficiente.




Pentru a ataca Japonia, SUA stiau ca le trebuie bombe incendiare, asta pentru ca mai toate casele de acolo erau construite din lemn. Cum lilieci se gaseau cu milioanele prin pesterile din Texas, oamenii de stiinta s-au gandit ca ideea nu e deloc rea. Liliecii urmau sa fie inarmati cu bombe speciale, ei putand sa care cu usurinta un lucru de greutatea lor si chiar mai mult. Eliberate deasupra Japoniei, mamiferele zburatoare se raspandeau pe timpul noptii, refugiindu-se apoi prin diferite cladiri. Bombele urmau sa aiba ceasuri, declansandu-se automat dupa un timp prestabilit. Proiectul a fost imaginat de catre Lytle S. Adams, el primind si aprobarea din partea presedintelui Roosvelt. Nu a apucat insa sa fie folosit, deoarece americanii au tinut mortis sa lanseze alte tipuri de bombe deasupra Japoniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu